Slecht in je vel, lijden onder je gevoelens en emoties

Photo by Aarón Blanco Tejedor on Unsplash

We voelen ons niet goed in ons vel. Een recente of vroegere ervaring of emotie doet ons pijn. Ons dagelijks leven wordt er door aangetast of overheerst.
Sommigen onder ons vechten al jaren met deze gevoelens, we lijden eronder, geraken gestresseerd en het beïnvloed onze relaties en belemmerd onze emoties.

Lijden is een universeel gegeven.
Het maakt deel uit van ons mens zijn en is er steeds geweest.

We proberen ons tegen het lijden te beschermen door ons af te schermen, door ervan te gaan lopen. We gaan onmiddellijk op zoek naar comfort, blijdschap en instant geluk. Toch blijft de pijn aanwezig, onmogelijk om eraan te ontsnappen.

We hebben twee opties wanneer we in aanraking komen met lijden:

De eerste optie is ons inderdaad afschermen, instant geluk activiteiten initiëren en ons ook emotioneel volledig afsluiten. Het resultaat is een kortstondige oplossing waarna we opnieuw op dezelfde manier met het lijden geconfronteerd worden. We geraken verbitterd, verliezen onze energie en worden lusteloos.

De tweede optie waar ik hier dieper wil op ingaan is het lijden trachten te begrijpen, inzichten creëren. Leren anders kijken naar het waarom we ons niet goed voelen, naar de basis en realiteit achter dit gevoel.

Er niet tegenover staan als iets waar we vanaf willen, maar als de te bewandelen weg voorwaarts die ons sterker maakt. Hoe kan ik door het inkijk en begrijpen van het lijden groeien?

Onze automatische reactie, de vluchtreactie is duidelijk niet de oplossing. Willen we het lijden verzachten dan dienen we het pad te kiezen om erdoor te gaan, om inzichten te creëren. Wat leert ons lijden ons om van daaruit een geneesproces te starten?

Het ernaar kijken met zachtheid en nieuwsgierigheid en de nodige inzichten vergaren transformeert het lijden van een obstakel naar kennis.Dit is de eerste stap naar het genezen van de mentale pijn, naar het opnieuw bevriend worden met onszelf en met wat we voelen.

Dus nogmaals, het gaat er niet om er vanaf te geraken, wat sowieso niet mogelijk is, maar wel over het transformeren van uw pijn, over uw aandacht te versterken en werkelijk beginnen te kijken naar uw situatie.

Waar we aandacht aan schenken wordt sterker. Aandacht schenken aan iets zet het transformatieproces in gang. Ons brein ontwikkelen, laten evolueren (neuroplasticiteit) is een actief- en geen passief proces.

We moeten ermee aan de slag en oprecht leren kijken naar het lijden zonder interpretatie. De interpretatie is meestal veel pijnlijker dan de echte gebeurtenis. Laat ons leren onze interpretaties niet meer te beschouwen als de realiteit. Het is net door puur, geconcentreerd, met zachtheid en met de nodige ethiek naar het lijden te kijken dat we de inzichten creëren en opnieuw leren voor onszelf en anderen te zorgen.

Door het gebruik te maken van o.a neuroplasticiteit-, energie-, relaxatie-, cognitieve en mindfullness- oefeningen help ik U om inzichten te creëren in Uw lijden en van daaruit de transformatie te starten.

Ben je geïnteresseerd in persoonlijke coaching?

Stuur mij dan een bericht via LinkedIn of mail mij via deze link voor een vrijblijvend gesprek.

(Bezocht 27 keer, 1 bezoek(ers) vandaag)