Stop !!

Herken je dit ook? 

  • Van hot naar her lopen, meeting na meeting, supersnel op elke prikkel reageren. Na een tijdje raak je geïrriteerd, kwaad, chagrijnig. Je communicatie wordt negatief beïnvloed.
  • Stress heeft zich de voorbije week opgestapeld. Tijdens een feestdis zit je in een gesprek met iemand waar je al enkele keren een woordenwisseling mee hebt gehad. Zijn of haar eerste argumentatie die tegen de jouwe ingaat roept wrevel op. Na een tweede opmerking reageer je humeurig en kordaat. De relatie met die persoon bereikt een nieuw dieptepunt.

Door het constant onszelf achternalopen zonder even halt te houden geraken we in een modus waar frustratie en kwaad zijn de bovenhand halen.

Op die wijze beperken we ons tot een op een beeld van de andere waar hij een vijand of een vriend is, een bedreiging of een bondgenoot. In plaats nieuwsgierig te zijn oordelen we onmiddellijk.

Nochtans is de natuurlijke staat van ons brein er eentje van openheid, flexibiliteit en nieuwsgierigheid. Teruggaan naar die natuurlijke status is niet moeilijk maar we passen het niet toe.

Om ons in staat te stellen deze staat op te roepen dienen we gewoon regelmatig te “stoppen”, enkele momenten rustig adem te halen en de situatie open te bekijken. 

Hoe zou het zijn als je die “stop” inroept voordat je communiceert in de twee bovenstaande voorbeelden? Als je jezelf een moment de tijd geeft om nieuwsgierig te worden in het waarom de persoon deze argumenten naar voor brengt. 

Hoe zou het zijn als je die “stop” verschillende maal per dag inroept om je stress, chagrijnigheid en kwaadheid te bedwingen. En je hetzelfde zou doen bij alle communicaties.

Hoeveel beter zouden je professionele en privérelaties kunnen zijn? 

Bouw die “stop” in op regelmatige tijdstippen of events. Bijvoorbeeld ieder uur, ieder maal net voor een meeting start, ieder maal dat je telefoon rinkelt, ieder maal wanneer iemand je bureel verlaat … .

Je zal zien dat, ondanks dat je je in den beginne de discipline moet opleggen, het even halt houden je na een tijdje gaat voeden, je energie en zuurstof gaat geven.

Geef jezelf de kans om opnieuw flexibel, open en nieuwsgierig te zijn in elke situatie en verbeter je professionele en privé relaties.

Meer weten? Contacteer me via deze link.

(Bezocht 46 keer, 1 bezoek(ers) vandaag)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *