Professioneel coachen waar staat dat voor?

Photo by Fares Hamouche on Unsplash

We horen het woord coach voortdurend in de media.

  • “The voice” coach
  • Sport coach
  • Gedrag coach
  • Collega of baas coach
  • Winkel coach
  • enz…

Brengt het je ook in de war?

Coach is zo’n populaire titel geworden dat het voor alles en nog wat gebruikt wordt door mensen die geen enkele professionele coaching opleiding gevolgd hebben. 

Tevens wordt coachen dikwijls verwisseld met consulting, therapie en mentoring. Deze beroepen zijn grotendeels verschillend van professionele coaching.

Laten we voor wat duidelijkheid zorgen

  • Consultants gaan analyses maken en plannen uitstippelen voor veranderingen binnen organisaties. Zij dienen antwoorden te geven op de vraagstukken binnen een bedrijf.
  • Therapeuten focussen op het verleden en werken om wat er verkeerd liep op te lossen.
  • Mentors helpen mensen vooruit die minder ervaring hebben en zijn zelf experten in hun domein.

Er zijn wel wat overlappingen maar geen van deze beroepen zijn identiek aan professionele coaching

Bij professionele coaching gaat het er anders aan toe. Professionele coaches focussen op jou. Ze zijn nieuwsgierig naar wat er bij jou speelt en zullen met heel wat vragen komen. 

Ze sporen je aan tot betrokken interactie en maken gebruik van professionele methodologieën en tools. Ze verkennen, stimuleren en versterken jouw innerlijke krachtbronnen. Ze dagen je uit, ze halen je uit je comfortzone. Ze zetten jouw potentieel en jouw talenten om in daadkracht.

Een professionele coach helpt je om je actieplan op te stellen, om jouw toekomst te definiëren. Hij is een goede luisteraar, hij is empathisch, creatief, intuïtief en zeer nieuwsgierig.

Een professionele coach heeft een professionele opleiding genoten en heeft de nodige coaching competenties onder de knie. Hij hanteert professionele standaarden, discretie, confidentialiteit en hanteert een ethische code.

Een professionele coach is gedurende het gehele traject en ook daarna je partner. Hij vormt een team met jou om tezamen aan je toekomst, je nieuwe ik te werken.

Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op.

(Bezocht 17 keer, 1 bezoek(ers) vandaag)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *